otok pag zanimljivosti

Otok Pag – zanimljivosti i vodič za turiste te one koji žele znati više

Otok Pag – zanimljivosti se nalaze duž čitavog otoka i okolice. Ovaj vodič je za sve one turiste koji se ne žele zaputiti na Plitvička jezera u subotu u podne usred turističke sezone ili u natikačama Sjeverni Velebit. Ali i za one koje žele nešto dobro pojesti, popiti, kupati se predivnim paškim plažama, obaviti šoping te saznati kojim se aktivnostima mogu baviti osim izležavanja na plaži.

Prije neke dvije-tri godine u našim apartmanima odsjeli su mladi Francuzi. Bila je sredina ljeta, oko podneva, na suncu „ugodnih“ 35°C, puhao je lagani povjetarac…

Ma ne, zaboravite, bilo je pakleno vruće, bila je subota, smjena gostiju i srela sam pred apartmanom našu mladu gošću…

Pitala sam ju kako je, na što je odgovorila da baš čeka prijatelje i da idu na Plitvička jezera?

Meni se stvorio prvo upitnik nad glavom. A onda, u sekundi mi se pojavila slika gužve i kolona na cestama prema Plitvicama, da je vruće kao u paklu i da je podne…

Objasnila sam joj da je sada apsolutno prekasno da kreću za Plitvice.  Naime, od naših apartmana do njih u normalnim uvjetima na cesti ima oko dva i pol sata vožnje. Za vrijeme turističke sezone, vožnja može trajati i duplo duže.

I dok stignu, bit će problem naći parking, pa kupiti ulaznicu i tako dalje. A, i kada uđu, ako žele zaista doživjeti Plitvice, moraju tamo biti barem 5 sati. Naposljetku, išli su nekoliko dana poslije u ranijim jutarnjim satima.

To je samo jedan od primjera.

Otoka Pag nije jedna ulica

Naime gosti, ponajprije oni strani koji dolaze iz površinom većih zemalja kao što su primjerice Francuska, Španjolska, Njemačka, njima su naše udaljenosti od nekih 200-300-400 kilometara relativno male, ali ne poznaju ceste, prilike na cestama, i ništa ili vrlo malo o lokaciji na koju idu. Samo se sjetite turista u natikačama na Biokovu.

Još jedan primjer dogodio se prije podosta godina, no shvatit ćete zašto mi je ostao u sjećanju.

Jedni Francuzi su rezervirali apartmane na dva tjedna, platili rezervaciju, nikad nisu stigli. Nije im se ništa dogodilo, jednostavno nisu stigli jer nisu znali gdje su rezervirali apartman, i to ne našom krivnjom.

Na dan dolaska i nekoliko dana poslije nismo mogli stupiti s njima u kontakt (bilo je to jedno drugo vrijeme kad je u pitanju komunikacija putem mobitela, internetske veze, navigacije itd.), no tek smo kasnije saznali od jedne Hrvatice, koju su oni zamolili za pomoć kod rezervacije, da su umjesto kod nas na Pagu završili u Gorskom Kotaru, na vjenčanju kod njenog brata, na koje su došli nepozvani i tražili ju da ih odvede na Pag – u naše apartmane.

Kad je ona odbila, oni su otišli i ne zna se gdje su završili, no do naših apartmana nisu stigli. Navodno, su samo znali da moraju na otok Pag i to je to?

Pitajte nas i čitajte naš vodič

Naravno, ovo je pomalo nevjerojatan primjer, no on je svakako jedan od povoda da napravimo što detaljniji vodič, za naše goste, koji će zaista nuditi široki spektar opisa lokacija i preporuka iz aspekta kulture, gastronomije, noćnog života, prirodnih ljepota, šopinga, prijevoza i drugih servisnih informacija.

Trudit ćemo se biti ažurni koliko je moguće te periodički ga nadopunjavati.

Preporuke će biti bazirane djelomično na našim iskustvima ili preporukama nama poznatih osoba, no svakako imajte na umu da su vodiči temeljeni na našem osobnom dojmu što je lijepo, ukusno, praktično.