-

Najbolje plaže u Hrvatskoj nalaze se na

divnom otoku Pagu – evo koje su to!

Paške plaže predstavljaju najbolje plaže u Hrvatskoj, a nude kristalno čisto more, spoj surovog terena i prirodnih ljepota, mnogo zabave i danju i noću te vodene sportove i drugu razonodu.

Najčešća pitanja gostiju na dolasku vrte se oko plaža – gdje su one najbolje, koliko je udaljeno Zrće i slično. A mi im kroz smiješak objašnjavamo da se jedna od najljepših plaža na Pagu nalazi svega 100 metara od našeg apartmana, dovoljno je samo da provire kroz prozor. Popularno Zrće pak je udaljeno svega dva kilometra od naših apartmana, tako da se do ove plaže može doći i pješke (uz minimalan napor). Za ostale plaže svakako je preporučljivo imati neki oblik prijevoznog sredstva: bicikl, moped, romobil, quad, automobl i slično.

Otok Pag nije velik površinom, no prilično je razveden, a to je ujedno i razlog zbog kojeg obiluje predivnim prirodnim uređenim plažama na svakih nekoliko kilometara. Do većine je vrlo jednostavno doći, dok je do nekih potrebno propješačiti nekoliko stotina metara, pa i koji kilometar nakon parkiranja vozila. No, upravo takvi „prirodni biseri“ predstavljaju najveću nagradu.

Za najskrovitije plaže i malene uvalice trebat će vam neki oblik polovila jer kopneni je pristup nemoguć ili vrlo težak. Ipak, to su jedina mjesta gdje postoji mogućnost da ćete biti sami na plaži.

No, mi ćemo se fokusirati na plaže do kojih većina ljudi ima relativno lak pristup. Imajte na umu da se neke stvari iz godine u godinu mogu razlikovati od opisanog te da se većina opisa temelji na našem iskustvu ili iskustvu naših poznanika.

Plaža Kolanjski Gajac i plaža Braničevica (Gajac)

Plaža Kolanjski Gajac

Foto: Sunwell apartments

Radi se o plažama koje se nalaze u Kolanjskom Gajcu, odnosno Gajcu, a povezane su 1,5 kilometara dugom promenadom. Zbog određenih administrativnih granica (granica dviju županija) plaže imaju dva imena, no s perspektive posjetitelja ta granica nema nikakav značaj.

Plaže su šljunčane, a blagim ulazom i pješčanim dnom, pogledom prema otvorenom moru, otocima Cresu i Lošinju te manjim otocima Maunu i Škrdi.

 

Plaža Kolanjski Gajac

Foto: Sunwell apartments

Plaže se redovito održavaju, a uz njihov rub i šetnicu tijekom ljetnih mjeseci otvoreni su brojni beach barovi u kojima se možete opustiti tijekom dana i večeri. Uz samu plažu na Branićevici se nalazi i restoran s prilično pristojnom hranom i normalnim cijenama.

Plaža Gajac (dio Branićevice)

Foto: Sunwell apartments

Također, tijekom ljetnih mjeseci tu je i ponuda masaža na plaži, najam skutera za vodu i pedalina, dječji vodeni park te mali zabavni park za djecu i odrasle (trampolini, stolni nogomet, biljar).

Uz predivno čisto more i pjeskovito dno s blagim ulazom, tik do plaže uređena su dva dječja igrališta, igralište za odbojku na pijesku, košarkaško igralište, teretana na otvorenom te boćalište.

Određeni dijelovi plaže su namijenjeni psima.

A ima tu i još jedna zanimljivost! Tijekom 2023. godine postojeća šetnica bi trebala biti povezana s pet kilometara dugom novouređenom šetnicom uz more koja vodi do mjesta Kolan i Mandre, što će svakako dati jednu novu dimenziju ponude.

Lokaciju plaže pogledajte ovdje.

Plaža Straško

Plaža Straško

Foto: Adriacamps.com

Plaža Straško je nastavak plaže Branićevica u Gajcu, no radi se o plaži zatvorenog tipa koja je dio kampa Straško te se u nju ulaz naplaćuje. Može se reći da je kopija plaže u Gajcu, no s obzirom da se radi o plaži pod koncesijom, u nju je uključena ponuda samog kampa koji slovi kao jedan od najljepših i najboljih kampova u Hrvatskoj.

Uz plažu se nalaze i otvoreni bazeni, razni ugostiteljski i sportski sadržaji te sadržaji za djecu. Jedna je od malobrojnih plaža na Pagu koja ima prirodan hlad i na kojoj se možete skloniti od ljetnih žega, što joj daje jednu posebnu vrijednost.

Ulaz u Kamp Straško, pa tako i plažu nalazi se na ulazu u samu Novalju.

Točnu lokaciju pogledajte ovdje.

Plaža Planjka – Trinćel

Plaža Planjka

Foto: otok-pag.hr

Nalazi se sedam kilometara od Sunwell apartmentsa i jedna je od popularnijih plaža na Pagu, ako ne računamo plažu Zrće. No, plaža Planjka – Trinćel je više usmjerena na obiteljski odmor.

Radi se o održavanoj plaži sa sitnim pijeskom i vrlo blagim ulazom u more, idealnim za najmlađe. Plaža ujedno ima i plavu zastavu, no nigdje na otoku Pagu se zapravo ne morate brinuti da ćete naići na zagađeno more, osim ako se ne dogodi neka izvanredna situacija.

Kao što smo rekli, plaža je idealna za obitelji s djecom zahvaljujući brojnim sadržajima kao što su tobogan, dječje igralište i pedaline. Ova je plaža odličan odabir i za one koji vole aktivan odmor na plaži uz tenis, odbojku na pijesku te vodene sportove kao što je kajaking i jedrenje.

Uz beach bar i fast food koji su otvoreni tijekom ljetnih mjeseci možete biti sigurni da nećete ostati gladni.

Ljeti možete očekivati priličnu gužvu, no ako vam ne smeta masovni turizam, plaža će zadovoljiti ako ne sve, onda većinu vaših potreba.

Lokaciju plaže Planjka – Trinćel pogledajte ovdje.

Plaža Lokunje i Vrtić

Plaža Lokunje

Foto: Travel Croatia Live

Ako prije ili poslije plaže želite pješke otići u kafić ili restoran te razgledati centar Novalje, ove su plaže idealne za vas. Plaže Lokunje i Vrtić su zapravo jedna velika spojena plaža, a nalaze se u nastavku novaljske gradske rive, tako da od nje treba protegnuti noge nekoliko stotina metara.

Plaža Vrtić

Foto: otok-pag.hr

Radi se o plažama unutar novaljskog zaljeva koji je plovan (za veće i manje brodice), pa nemojte očekivati poseban doživljaj u smislu mora (ne brinite, čisto je), no pogled na Novalju je zaista predivan. Plaže su šljunčane s blagim ulazom u more, uređene i održavane jer se uz njih nalaze hoteli, a u ljetnim mjesecima možete pronaći zgodne beach barove.

Besplatnog parkiranja uz plaže nema, pa morate parkirati na rivi gdje je tijekom ljetnih mjeseci poprilična gužva, a parkiranje se naplaćuje po satu.

Posjetitelji ove plaže često su mlađe generacije koje posebno uživaju u vodenim sportovima, odnosno vožnji jet-skijem.

No, svi će biti njome zadovoljni zato što ima prirodni hlad te fiksne suncobrane (ako želite do njih, morat ćete biti brzi i imati sreće).

Lokaciju plaža Lokunje i Vrtić pogledajte ovdje.

Plaža Babe

Plaža Babe

Foto: Adriatic.hr

Plaža Babe je još jedna novaljska plaža, a nalazi se na suprotnom rubnom kraju grada Novalje od plaža Lokunje i Vrtić.

Plaža Babe 

Foto: Adriatic.hr

Ovo je još jedna uređena gradska plaža, no za razliku od onih prethodno spomenutih, Plaža Babe se nalazi izvan novaljskog zaljeva, pa se s nje pruža predivan pogled prema otvorenom moru te otocima Cresu i Lošinju.

Plaža Babe

Foto: Adriatic.hr

Plitko more vrlo je toplo za vrijeme ljetnih mjeseci, pa je ova plaža idealna za djecu i sve ljubitelje mirnog, toplog mora, a obitelji je vole i zato što je šljunčana i redovito održavana te se uz nju nalazi prirodan hlad.

U ljetnim mjesecima na plaži možete pronaći beach barove, a za vrijeme špice sezone očekujte dosta veliki broj posjetitelja.
Lokaciju plaže Babe možete naći ovdje.

Vrtovi Lunjskih maslina – plaža Budunalva i plaža Vadikandija

Na putu prema plaži Budunalva u Vrtovima lunjskih maslinika

Foto: Lily Muzica-Argentin (Facebook)

Ako zaista želite poseban dan na plaži na jednom od najljepših dijelova otoka Paga, morat ćete potegnuti nekih tridesetak kilometara od napučene Novalje, točnije do Vrtova lunjskih maslina. Naime, plaže Budunalva i Vadikandija se nalaze u sklopu zaštićenog parka prirode te ako želite do neke od ovih plaža, morat ćete platiti ulaznicu za Vrtove i prošetati petnaestak minuta do njih.

Plaža Vadikandija

Foto: Google

Prilično su skrovite pa nije na odmet da pitate za lokaciju na ulazu.

Osim toga, zaista se isplati razgledati Vrtove lunjskih maslina gdje se mogu vidjeti masline stare više od 2000 godina, još iz rimskog doba.

Plaže su prirodne i na njima nećete pronaći mnogo ljudi. Možda vam se posreći pa ćete biti i sami. Preporučamo da sa sobom ponesete nešto vode i hrane ako planirate duži boravak, ali i čvršću ljetnu obuću.

U blizini se nalaze predivna mjestašca Lun i Tovrnele gdje možete pronaći okrijepu u smislu jela i pića. Na putu prema Vrtovima lunjskih maslinika ima još nekoliko predivnih prirodnih plaža, no na njima ćete naići na velike gužve – ako vam to ne smeta, svakako ih preporučujemo!

Lokaciju pogledajte ovdje.

Kanjon Metajne, plaža Ručica i Beritnica

Plaža Ručica kod Metajne jedna je od najljepših plaža otoka Paga

Po našem mišljenju, ovo su jedne od najljepših plaža na otoku Pagu, ali i u jakoj konkurenciji za najbolje plaže u Hrvatskoj. Radi se o prirodnim, izrazito fotogeničnim plažama bez infrastrukture, no s jednom posebnom čari koju daje otok Pag. Najbliže su mjestu Matajna i dio su surovog paškog krša. Međusobno su udaljene su nekih dvadesetak minuta hoda. Samo nekih 200-300 metara od plaže Ručica postoji veliki parking, što vam olakšava pristup, no za Beritnicu ćete se trebati potruditi i hodati po utabanim krškim stazama, a za to će vam trebati čvrsta obuća i barem jedna boca vode.

Plaža Beritnica – po našem mišljenju najljepša plaža otoka Paga

Vjerujte nam da nećete požaliti. Ovo je mjesto na kojem se možete odmoriti, ali i snimiti predivne fotografije netaknute paške prirode.
Nemojte očekivati da ćete na tim plažama biti sami zato što su relativno poznate, a posebno domaćem stanovništvu, no uz njihovo kristalno čisto more, odmor za dušu i tijelo je zagarantiran.

Za one željne još malo više avanture, vrlo blizu plaže Ručica i Beritnica nalazi se trailinig staza Life on Mars te penjačka stijena Stogaj.

Dio Life on Mars traila s pogledom na Beritnicu

Lokaciju mjesta Metajne te plaža Ručica i Beritnice pogledajte ovdje.

Plaža Veli Žal

Plaža Veli Žal

Foto: Travel Croatia Live 

Svakako se isplati i spomenuti plaže Plat – Dražica i plažu Veli Žal koje se nalaze na putu za Metajnu u mjestu Zubovići . Lokaciju pogledajte ovdje.

Plaža Plat -Dražica

Foto: Travel Croatia Live

Plaža Jadra

Plaža Jadra

Foto: otok-pag.hr

Plaža Jadra nalazi se nadomak Stare Novalje, a udaljena je otprilike 11 kilometara od Sunwell apartmentsa. Ima pogled na Velebit i otok Rab, a nalazi se na samom ulazu u Velebitski kanal.

S obzirom na njezin položaj ne možete očekivati jako toplo more, pa čak ni u ljetnim mjesecima. Također, izbjegavajte je kada puše bura. Ova plaža ipak ima neku posebnu čar.

Plaža Jadra

Foto: otok-pag.hr

Njena stjenovita obala na jednom je dijelu uređena, ali na njoj će se dobro osjećati i ljubitelji stijena i šljunka. Plaža je prilično razvedena te se sastoji od malenih uvalica koje su pogodne za djecu. Kristalno čisto more je zagarantirano.

Lokaciju plaže Jadra pogledajte ovdje.

Plaža Čista

Pješčana plaža Čista

Plaža Čista jedna je od najbližih plaža kada su u pitanju naši apartmani. Udaljena je svega šest kilometara od apartmana, a radi se o manjoj pješčanoj plaži koja se nalazi na istoj strani paškog zaljeva kao i Zrće, no namijenjena je više obiteljskom turizmu. Radi se o manjoj pješčanoj plaži na kojoj tijekom ljetnih mjeseci radi beach bar.

Plaža Čista

Plaža je šljunčano-pješčana s blagim ulazom i čistim morem. Mana je što u vrijeme ljetnih mjeseci na njoj može biti prilično velika gužva. Ako vam to ne predstavlja preveliki problem, sigurni smo da će vam se ova plaža zaista svidjeti. Do nje je lako doći autom, a parkiranje se naplaćuje, no cijena je zaista simbolična. Ukoliko pak želite ležati na ležaljci, to će vas koštati 8 eura po danu (cijena 2023.). Lokaciju plaže Čiste pogledajte ovdje.

Plaža čista odlična za dječju igru

Između plaže Zrće i plaže Čiste nalazi se i plaža Prnjica. Po svojim karakteristikama vrlo je slična plaži Čista, ali u nekoliko navrata primijetili smo da je ograda za prilaznu cestu prema Prnjici bila zatvorena.

Nemamo nikakvih drugih informacija vezano uz dostupnost plaže, no ako vam se u narednim godinama pruži prilika da je posjetite – svakako preporučujemo!

Plaža Sveti duh

Plaža Sveti Duh

Foto: Terrapark.hr

Plaža Sveti duh još je jedna plaža koja se nalazi u paškom zaljevu na istoj obali kao i plaža Čista te Zrće.

Radi se o uređenoj, šljunčano-pješčanoj plaži uz koju se nalazi noviji kamp. Na plaži ima raznih sadržaja vezanih uz kamp (plaža je i dalje javna). Koliko je nama poznato ulaz je besplatan (ovo bi ipak trebalo provjeriti za svaki slučaj), ali se parking naplaćuje. Plaža i more odlični su za obitelji s djecom.

Plaža Sveti duh

Foto: Terrapark.hr

Lokaciju plaže Sveti duh pogledajte ovdje.

Plaža Zrće

Plaža Zrće

Foto: Tripadvisor

I na kraju našeg popisa: najpoznatija paška plaža Zrće. Nalazi svega tri kilometra od Sunwell apartmentsa, a ima najbogatiju infrastrukturu u smislu ponude noćnih klubova. Tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci tamo se održavaju zabave s elektronskom glazbom. Idealna je za populaciju željnu zabave koja ne prestaje.

Plaža Zrće

Foto: Visit Croatia

Na plaži se uz klubove nalaze restorani i drugi beach barovi, bungee jumping, sportovi na vodi te brojni drugi popratni sadržaji. Ovo definitivno nije plaža za relaksaciju i opuštanje uz šum mora.

Zrće je plaža za odličnu zabavu. Iako je na plažu dozvoljen dolazak s djecom, to nikako ne preporučamo (naravno, djeci je ulazak u klubove zabranjen). Više o plaži Zrće obradit ćemo u zasebnim tekstovima.
Lokaciju pogledajte ovdje.

I na kraju napominjemo da na Pagu postoje još mnoge plaže.  Nemoguće ih je sve posjetiti, no ovdje smo vam prenijeli naš dojam najljepših otočkih plaža, koje se nalaze blizu Sunwell apartmentsa.