Zanimljivosti otoka Paga

Zanimljivosti otoka Paga i okolice –

Jednodnevni izleti

Detaljni vodič kroz prirodne ljepote otoka Paga, okolice grada Zadra i unutrašnjosti Hrvatske

Donosimo vam sve zanimljivosti otoka Paga i njegove okolice u jednom detaljnom vodiču!

Hrvatska zaista obiluje prirodnim ljepotama koje vrijedi posjetiti. Od predivnog i vrlo čistog mora, plaža, netaknute prirode pa do parkova prirode i nacionalnih parkova – popisu nema kraja!

Otok Pag se pak ističe svojim neobičnim krajolikom. Poznat po kamenitim i ne pretjerano gostoljubivim „površinama“, svejedno obiluje i „zelenim područjima“ na kojima raste listopadna i zimzelena vegetacija.

Nekoć se vjerovalo da su za današnji “mjesečev” izgled Paga zaslužni Mlečani. Priča govori da su posjekli sve šume na otoku, a preskočili ponovno pošumljavanje. No ipak se čini da ta tvrdnja nije sasvim točna. Novija istraživanja dokazuju da je i lokalno stanovništvo tijekom stoljeća sudjelovalo u pretjeranoj sječi bez novog pošumljavanja. Tako se plodno tlo postepeno ispiralo pa danas Pag više nalikuje površini Mjeseca ili pak Marsa. Posebno to vrijedi za njegovu sjevernu stranu, gdje pušu jaki vjetrovi s planine Velebita i Velebitskog kanala.

No to ga svakako čini posebno zanimljivim! A ako se odlučite skrenuti s asfaltirane ceste, i avanturističkim.

U ovom vas tekstu vodimo u posjet prirodnim ljepotama koje se nalaze u radijusu do 250 km od Sunwell apartments. Prema našim iskustvima, moguće ih je posjetiti u jednom danu!

Napominjemo: tijekom ljetne turističke sezone, u lipnju, srpnju i kolovozu, moguće su velike gužve na cestama. Posebno onim glavnim! Važno je stoga prije kretanja na bilo kakav izlet, posebno ako je u pitanju višekilometarsko putovanje, provjeriti informacije s cesta.

Uz to, preporučamo vam da u srpnju i kolovozu na izlete ne krećete vikendom, nego tijekom ostatka tjedna. Tako ćete izbjeći gužve na cestama i na odredištima.

Must-see zanimljivosti Paga za ljubitelje sportskih aktivnosti: biciklizam, treking, kajaking

Na popisu zanimljivosti otoka Paga na prvom su se mjestu našle aktivnosti koje možda ne biste očekivali – biciklizam, treking i kajaking. Pag je posljednjih nekoliko godina zaista dosta uložio u biciklističke staze te treking i trailing staze pa smo to morali istaknuti. Zbog toga je postao poželjno odredište sve većeg broja ljubitelja tih vrsti aktivnosti. Posebno je popularan u predsezoni i posezoni jer tad temperature dozvoljavaju bavljenje sportskim aktivnostima i tijekom dana. Uz biciklizam i treking, na Pagu se možete okušati i u sve popularnijem kajakingu i to po mirnim vodama paškog zaljeva.

A sad na predivne lokacije otoka Paga!

Paški trokut: mistično mjesto

Zanimljivosti otoka Paga: informacije o Paškom trokutu

Fotografija: Visit Novalja

Već smo spomenuli paške surove kamenjare pa popisu zanimljivosti otoka Paga svakako vrijedi dodati i „Paški trokut“. Iako se ne radi o nekoj prevelikoj monumentalnoj atrakciji, Trokut je smješten vrlo blizu Sunwell apartments pa bi ga bilo šteta propustiti. Do njega vam treba svega 10 minuta vožnje autom prema trajektnoj luci Prizna-Žigljen i onda nekih 20-30 minuta pješačenja po sjevernoj strani otoka (po makadamskoj cesti).

Lokaciju pronađite ovdje.

Paški trokut je megalitski fenomen u obliku trokuta (u dimenzijama 32x32x22). Star je 12 tisuća godina, a za njegov nastanak za sad ne postoji znanstveno objašnjenje. S obzirom na to da njegov oblik neodoljivo podsjeća na svemirski brod, mnogi vjeruju da su baš vanzemaljci sletjeli na Pag i ostavili svoj trag.

Trokut je pod zaštitom jer je tijekom godina zbog odnošenja kamenja prilično devastiran.

Ispitivanjem kamenja s tog mjesta otkriveno je da je kamen nekad davno bio izložen visokim temperaturama. Nigdje drugdje na Pagu nije pronađeno to svojstvo kamenja!

Što se posjeta Paškom trokutu tiče, ako idete za ljetnih mjeseci preporučamo vam da krenete isključivo u ranu zoru. To znači da biste do 9, najkasnije 10 sati ujutro već trebali završiti s posjetom. Najbolje vrijeme za posjet je u proljeće ili jesen jer temperature tijekom dana neće prijeći 30°C.

Savjeti za posjet Paškom trokutu

U bilo koje godišnje doba, za ovakve izlete treba imati dobru treking obuću ili barem čvršće tenisice, za kojima nećete žaliti ako ih izgrebete na kamenju. Nikako nemojte na ovaj izlet ići bez dobre i čvrste obuće. Trebat će vam zbog oštrog, pomalo „ubojitog“ kamenja, pikavog raslinja, zmija (otrovnih poskoka) te „bombica“ koje ostavljaju ovce koje često pasu na tom predjelu.

Uz to, sa sobom obavezno ponesite vodu ili neko drugo bezalkoholno piće (nije tako daleko, pa vam hrana neće trebati). Nikako nemojte u ovu avanturu ići ako puše jača bura ili se očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme. Nećete se imati gdje sakriti od jakog vjetra i nevremena, koje može doći iznenada.

No da vas ne obeshrabrimo, podsjećamo da je zaista zanimljivo vidjeti ovu staru i neobjašnjivu megalitsku pojavu! Posebno ako vas fasciniraju priče o NLO-u, misticizmu ili tragovima nestalih civilizacija. Navodno na samom trokutu nema nikakvih životinja ni kukaca. Uz to, neki tvrde da prilikom posjeta ovoj lokaciji osjete razne emocije, neki vrlo dobre, neki loše.

Vrtovi lunjskih maslina

Zanimljivosti otoka Paga: Paške masline

Nekih pola sata vožnje od Sunwell apartments u mjestu Lun, na samom “šiljku” otoka (koji gleda prema otocima Rabu, Cresu i Lošinju) nalaze se predivni Vrtovi lunjskih maslina. U njima se nalazi preko 8o tisuća samoniklih maslina!

Lokaciju pogledajte ovdje.

Radi se o najvećem rezervatu maslina na svijetu, koji potječe još iz rimskih vremena. Najstarije masline imaju 2000 i 1600 godina te spadaju među 5 najstarijih maslina na svijetu.

Vrtovi lunjskih maslina nevjerojatan su botanički rezervat. Zbog povoljnog položaja i nevjerojatne mikroklime koja vlada upravo na tom mjestu, održali su se ne samo kroz stoljeća, već i tisućljeća.

Primjerice, jednom smo prilikom posjetili Vrtove lunjskih maslina tijekom jedne prilično jake bure u kasno ljeto. I dok je na drugim dijelovima otoka bura bila prilično jaka, u Vrtovima smo osjetili tek lagani povjetarac. Ljeto kao da se iznenada vratilo pa smo tamo proveli predivan dan u šetnji, kupanju i sunčanju.

Gdje se odmoriti nakon razgledavanja?

Staza kroz maslinik duga je 1600 metara. Bonus za vrijeme ljetnih mjeseci je to da vas maslinik vodi do predivnih plaža Budunavla i Vadikandija. Tamo ćete moći provesti dan u kupanju i sunčanju okruženi maslinama i ostalom mediteranskom vegetacijom.

Zato, ako planirate posjetu za vrijeme ljetnih mjeseci, ponesite opremu za plažu, nešto pića, a ovisno o dužini planiranog boravka, i nešto hrane. No čak i ako ne ponesete hranu, nećete ostati gladni. U blizini se nalazi selo Lun i turističko mjesto Tovrnele gdje možete naći solidne lokalne restorane.

Preporučamo vam da obujete laganije tenisice ili sandale na čičak, nikako ne natikače, japanke ili sličnu laganu i za nogu nestabilnu obuću.

Bez obzira na godišnje doba, svakako ponesite zaštitu za glavu i kremu za sunčanje.

Za više informacija posjetite službenu web stranicu Vrtova lunjskih maslina.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Fotografija: Nacionalni park Paklenica

Kakav bi to bio popis zanimljivosti otoka Paga bez da spomenemo Nacionalni park Paklenicu? Najbliži je nacionalni park otoku Pagu, smješten na obroncima Velebita. Odličan je za ljubitelje planina, planinarenja i penjanja na litice. Nalazi se svega 100 km od Sunwell apartments, odnosno nekih sat i pol vožnje automobilom.

Naš savjet: na Paklenicu nemojte ići preko trajekta, nego preko Paškog mosta. Cesta je dobra, a nećete morati ići na autoput ili trajekt (koji se plaćaju).

Lokaciju pogledajte ovdje.

Ne trebate biti u nekoj posebno dobroj fizičkoj spremi da posjetite Nacionalni park Paklenica. No ako vam penjanje i treking nisu jača strana, možda nećete moći vidjeti sva mjesta koja Paklenica nudi. Naravno, i tu vrijede isti savjeti kao i za svaki izlet: birajte adekvatnu obuću i odjeću i ponesite pića i nešto hrane. Svakako pratite i vremensku prognozu!

Više informacija potražite na Nacionalni park Paklenica. 

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

Fotografija: Getbybus

Ako ste više zainteresirani za jednu morsku avanturu, Nacionalni park Kornati su pravo mjesto za vas. Na popisu su najljepših mjesta u Hrvatskoj, a kamoli na popisu zanimljivosti otoka Paga i okolice.

Radi se o arhipelagu od 150 otoka, otočića, hridi i grebena od kojih 89 spada pod zaštićeno područje Nacionalnog parka. Ti su otoci i otočići nevjerojatne ljepote i posebnosti većinom nenastanjeni. Netaknuta priroda, kristalno čisto more i nevjerojatni krajobraz zaista su nešto što vrijedi posjetiti.

Tijekom ljetnih mjeseci, iz Novalje možete svakodnevno rezervirati mjesto na turističkom brodu koji ide u organizirani obilazak Kornata. Na brod se ukrcava najčešće u gradu Zadru i Svetom Filipu i Jakovu, makar ima i drugih mjesta isplovljavanja. Sve ovisi o turističkim agencijama koje organiziraju posjet.

Mi smo Kornate posjetili krećući iz mjesta Sveti Filip i Jakov, koje je 100 kilometara udaljeno od Sunwell apartments. Imajte na umu da na ukrcaj morate krenuti barem 2 i pola sata prije polaska turističkog broda. Zbog potencijalnih gužva na cesti i poteškoća s pronalaskom parkinga, mogli biste kasniti.

Što se tiče samog broda, bio je to jedan zgodni turistički brodić na kojem smo imali osigurano piće i jedan prilično pristojan obrok.

Ponesite kupaći kostim

Bio je lijep i vruć ljetni dan pa smo se od sunca morali štititi kapama, kremama pa i po potrebi ručnicima za plažu. Pristali smo na Dugom otoku, Parku prirode Telašćica kod Slanog jezera, gdje smo se kupali i odmarali po prilici 2 sata. Odmor u hladu nam je dobro došao, no samo jezero, koje je slanije od mora i mutno, nije nas posebno oduševilo. No imali smo prilike vidjeti hridi Dugog otoka, koje su zaista impozantne.

Naša preporuka: ukoliko vam se pruži prilika za kupanje, zamolite vodiča da vas uputi na obližnju morsku plažu, a ne Slano jezero.  A ako vam nije do kupanja, sama okolica jezera ugodno je mjesto za boravak. Okružena je borovom šumom, a moći ćete prošetati i do hridi.

Potencijalne lokacije ukrcaja i lokaciju samih Kornata, pogledajte ovdje.

Koliko je nama poznato, Kornate je moguće posjetiti i izvan sezone, ali u vlastitom aranžmanu plovila. No svakako bi bilo dobro prije provjeriti tu informaciju s turističkim agencijama u Zadru.

Više informacija o Nacionalnom parku Kornati možete dobiti na njihovoj web stranici.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka jedan je od najromantičnijih nacionalnih parkova. Zove ga se često malim Plitvičkim jezerima! Definitivno ga imajte na umu kad pravite listu zanimljivosti otoka Paga.

Kao što i samo ime govori, ovaj nacionalni park nalazi se na rijeci Krki u jednom dijelu rijeke Čikole. Krka se kod Skradina ulijeva u Prukljansko jezero, koje se pak nadovezuje na Šibenski zaljev. Park je zaista poseban! Ističe se predivnim kaskadnim sedrenim slapovima te pomalo deltastim ušćem, koje tvori bajkovit krajolik prošaran slapovima i jezercima u netaknutoj prirodi.

Kad ste već tamo, svakako vrijedi obići i stari vodeni mlin, etno selo, Oziđanu pećinu i drugu najstariju hidroelektranu na svijetu. Teslina hidroelektrana na Niagarinim slapovima puštena je pogon samo dva dana prije ove sagrađene na Krki! Zanimljivo je da ona još uvijek radi.

Slapovi Nacionalnog parka Krka

Sam park ima 5 ulaza, a mi vam preporučamo onaj u Skradinu. Ne samo zato jer se radi o najbližem ulazu u nacionalni park kad dolazite iz smjera otoka Paga (odnosno Sunwell apartmentsa) već i jer razgledavanje započinje vožnjom brodićem po divnom Prukljanskom jezeru.

Moguće je odabrati između nekoliko ruta razgledavanja, dužih i kraćih. Ako se odlučite na duže ture, svakako sa sobom treba imati čvršću obuću jer su pune uzbrdica i nizbrdica.

Vrijedi istaknuti kako Krka ljubiteljima hikinga i biciklizma na izbor nudi brojne staze za aktivni odmor.

Krenite na vrijeme

S obzirom na to da od Sunwell apartmentsa u normalnim uvjetima do nacionalnog parka treba 2 sata vožnje, odnosno 138 kilometara, dodajte tom vremenu još barem 1 sat. Trebat ćete parkirati automobil te stići do mjesta za ukrcaj na brodiće. Uz to, treba uzeti u obzir da su moguće i prilično velike gužve na blagajnama za kupovinu ulaznice. Ukoliko ulaznice niste kupili putem interneta, to vam može još više odužiti vrijeme ulaska.

Slapovi Krke

Lokaciju pogledajte ovdje.

Preporučamo vam da za vrijeme ljetne turističke sezone ne krećete u posjet Nacionalnom parku Krka tijekom vikenda. Zbog gužvi biste umjesto da uživate u prirodi i hladnom osvježavajućem piću podno slapa Skradinski buk, mogli zapeti u koloni na autocesti na + 35°C. A to zaista ne želite.

Do prije nekoliko godina u jezeru podno Skradinskog buka moglo se i kupati. To je zaista bilo jedno posebno iskustvo, no sada je zbog sve češćih nesreća utapanja to strogo zabranjeno.

Više informacija o Nacionalnom parku Krka saznajte na web stranici Nacionalnog parka Krka. Tamo možete kupiti ulaznice, što preporučamo osobito ako posjet planirate za vrijeme ljetne turističke sezone.

Nacionalni park Plitvička jezera

Šetnica Nacionalnog parka Plitvička jezera

I šećer na kraju na našem popisu zanimljivosti otoka Paga: definitivno najljepši i najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera.

Ovaj bajkovit krajolik prošaran slapovima, jezerima i jezercima, pod zaštitom je UNESCO-a. Njegovu ljepotu i jedinstvenost gotovo da je nemoguće opisati!  Zaista je lokacija koju vrijedi posjetiti.

Zanimljivosti Paga i okolice: slapovi Plitvičkih jezera

On je ujedno i najudaljeniji Nacionalni park što se tiče Sunwell apartments. Do njega ćete se morati voziti 2 i pol sata, odnosno 170 kilometara.

Lokaciju pogledajte ovdje.

S obzirom na udaljenost od Sunwell apartments, posjet Plitvičkim jezerima potrebno je dobro planirati. Na web stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera možete dobiti sve potrebne informacije vezane uz posjet: od kupovine ulaznica, radnog vremena, mogućnosti ulaza i parkiranja pa do opsega razgledavanja.

Slapovi Plitvičkih jezera

Brojne rute za razgledavanje

Pri planiranju izleta nemojte zanemariti godišnje doba u kojem planirate posjet, kao i stanje na cestama i vrijeme koje vam treba da obiđete Nacionalni park. Što se tiče ruta, iako postoje brojne mogućnosti za razgled krajobraza parka, potpuni doživljaj dat će vam one duže rute.

Plitvička jezera

Većina nacionalnog parka predviđena je za razgledavanje pješice, no postoje opcije vožnje brodićem. Za povratak na početnu poziciju, predviđen je turistički vlakić. Svoju odjeću i obuću prilagodite godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Većina rute koju morate prehodati načinjena je od drvenih mostova i prijelaza te od šljunčano-zemljanih puteljaka. Stoga svakako preporučujemo tenisice ili neku drugu treking obuću.

Na nekoliko lokacija možete pronaći ugostiteljske objekte i mjesta za piknik. No njih nema previše, posebno ne na udaljenijim točkama parka. Stoga svakako sa sobom ponesite vodu ili neko drugo osvježavajuće piće te eventualno nešto jednostavne hrane.