Paški most i Velebit prije bure

Zaustavi se vjetre ili možda bolje nemoj

“Tako je ugodno, na moru uvijek nešto puše.” Česta je rečenica turista koji u ljetnim mjesecima posjećuju Jadransku obalu i uživaju suncu i blagim toplim vjetrovima, koji čine i najtoplije dane podnošljivima. No, što kada zapuše orkanska bura ili jugo?

Otok Pag nalazi se nalazi s jedne strane u mediteranskoj klimi, koja je blaga i topla. No, s druge strane na nju utječe kontinentalna klima i blizina planine Velebit, najveće planine u Hrvatskoj, a s koje posebno u hladnijim mjesecima u godini može zapuhati jak vjetar koji svi u Hrvatskoj, pa i šire znamo kao bura.

To je vjetar koji nastaje s kontinentalne strane Velebita, a koji se niz obronke, s morske strane planine, spušta velikom brzinom u podvelebitsko područje . Puše na mahove, odnosno ne puše cijelo vrijeme istim intenzitetom. Za one koji nikad nisu iskusili buru, ona sliči jakom propuhu kada otvorite vrata i prozore istovremeno.

Najednom se stvara jako strujanje zraka. Kada zatvorite vrata ono se smanjuje ili čak do kraja prestaje.

Bura je zbog toga još i opasnija, jer se na trenutke smiruje, nakon čega slijedi nalet, odnosno udar vjetra. Ti naleti mogu odnijeti krovove, prevrnuti automobile, kamione, čamce i brodove, podignuti odraslu osobu.

Bura najčešće puše oko tri dana, u većini slučajeva jača je noću nego danju, no nije pravilo. Često u popodnevnim satima oslabi, ponekad i prestane te ponovno počne puhati u noći.

Bura kod Paškog mosta / Izvor: Antena Zadar

Orkanska bura

Bura često dolazi izrazito naglo. Prije dvije godine, baš kad smo trebali dočekali prve goste, iskusili smo na zadnju marčanu buru.

U Gajac smo stigli dva dana ranije, puhalo je jugo, bilo je prilično toplo na suncu, pa smo neke vanjske radove obavljali u kratkim rukavima.

Bura je počela tog popodneva vrlo naglo. U svega pola sata vrijeme se u potpunosti promijenilo. Oblaci i vjetar spustili su se nad otok Pag takvom silinom, da boravak na otvorenom u svega nekoliko minuta više nije bio moguć.

Kada smo odlučili snimiti tu silu prirode s našeg balkona i lođe, teško smo kontrolirali stajanje na mjestu i držali mobitel u ruci.

Nije svaka bura jednakog intenziteta, no tijekom jakih bura aktivnosti na otvorenom su vrlo limitirane, pa čak i nemoguće.

Zatvoren Paški most, trajekt ne vozi, što sad?

Jedan od najvećih problema kada je riječ o otoku Pagu i buri je prometni. Naime, postoje dva načina na koji možete doći na otok Pag – preko Paškog mosta i trajektom. Za vrijeme jakih bura trajekt ne može ploviti. Također, most je nerijetko zatvoren na nekoliko sati, a može biti zatvoren i duže od jednog dana. Tada nastaje problem, jer otok Pag je doslovno odsječen od kopna. Ne može se na otok niti s otoka.

Iako će možda neki odlučiti riskirati i pokušati prijeći Paški most za vrijeme takvih vremenskih prilika, odnosno neprilika, treba imati na umu da to nije legalno. Možda možete pokušati prijeći na vlastitu odgovornost, no to se ne preporučuje nikome, jer bura može prevrnuti auto na mostu.

Kamion kojeg je prevrnula bura kod Paškog mosta / Izvor: Večernji list

Ukoliko želite provjeriti je li Paški most otvoren te kakvi su uvjeti na cesti kliknite informacijskih servis HAK-a – Stanje na cestama.

Primjerice, može ispred vas proći nebrojeno mnogo automobila, a vi ćete biti taj automobil na će koji naići jak nalet vjetra što može biti kobno. Čim je automobil manji i lakši i ima viši krov, veća je opasnost od prevrtanja.

Možda se nekima neće svidjeti što govorimo i ovakvim stvarima, no to je realnost vremenskih prilika. One se neće promijeniti ako nećemo pričati o njima. Bura je sila prirode koje zavređuje naše strahopoštovanje i na moru i na kopnu.

Ljetna bura, bez obzira što puše s Velebita, često je vrlo topao vjetar poput fena, dok jesenske, zimske i proljetne bure mogu biti ne samo jake, nego izrazito hladne.

Paški sir i paška janjetina

No, da nema bure, gastronomija otoka Paga ne bi bila poznata u Hrvatskoj i svijetu. Naime, zahvaljujući upravo buri koja hladi, suši, konzervira i nosi u sebi minerale iz mora, domaće uzgojene namirnice s Paga imaju vrhunski okus te su priznate i prepoznate na svjetskoj razini.

Naime, bura sa sobom nosi razne minerale i sol iz mora, koja ostaje na vegetaciji koju pasu ovce. Zahvaljujući aromatičnom bilju i mineralima, mlijeko od kojeg se radi ovčji sir, ima posebnu aromu i miris. Također, nakon što se sir izradi, mjesecima pa i godinama se suši i zrije na buri, što mu daje vrhunsku kvalitetu.

Mjesto Kolan koje se nalazi samo nekoliko kilometara od Kolanjskog Gajca, poznato je upravo po proizvodnji ovčjih sireva. Tamo se nalaze poznate nalaze sirane Gligora te MIH sirana Kolan.

Paški sir delicija poznata u Hrvatskoj i svijetu / Izvor: Glas Hrvatske

No, nikako se ne smiju zanemariti i brojni OPG-ovi gdje se jednako mogu pronaći vrhunski paški sirevi. Tradicija izrade sireva seže i više stoljeća u prošlost i prenosi se unutar obitelji s koljena na koljeno.

Naime, prvi zapisi o paškom siru sežu u 18. stoljeće, što znači da je on sigurno u tradiciji postoji mnogo duže.

Naravno, i samo meso paške janjetine upravo je zbog istih razloga delicija kojoj nema premca.

Paški pršut i cvijet soli

Nije ništa manje poznat ni paški pršut, koji se na buri suši najmanje 14 mjeseci godinu dana, pa i više godina. On isto upravo zbog slanog okruženja koji nosi bura, ima okus koji je prepoznat kao vrhunska svjetska delicija. Odličan pršut možete pojesti u brojnim domaćim paškim konobama, a jedna od njih je svakako Boškinac. 

Paški pršut, sir, masline i dinja delicija su otoka Paga / Izvor: Antena Zadar

Iako bura nije jedina zaslužna za stvaranje cvijeta soli u Solani Pag, jer za to mora postojati posebna mikroklima, jedna je od važnih čimbenika. Naime, cvijet soli najbolji je i najzdraviji dio soli te se još naziva kavijar među solima. Cvijet soli naime pun je minerala iz mora koji su važni za zdravlje organizma. Važno je naglasiti da se cvijet ne prerađuje industrijski, u njemu nema joda, ali ni drugih industrijskih aditiva.

Jugo donosi kišu i velike valove

Dijametralna suprotnost od bure je jugo, jaki i topli vjetar koji puše s mora, točnije s jugoistoka, s područja Mediterana i Afrike. Nosi sa sobom kišu, potencijalno oluje, velike valove, koji mogu biti biti opasni, posebno za pomorce.

Za razliku od bure radi se o kontinuiranom vjetru koji najčešće ne puše tolikom brzinom kao bura. Najčešće doseže oko 40-50 km na sat, no moguća su olujna juga koja postižu brzinu i do 110 km na sat.

Nakon bure – predivno sunčano i vedro nebo

Puše nekoliko dana, a nakon toga vrlo se često dogodi da nakon juga zapuše bura, koja donosi hladan zrak. Poznato je da bura odnosi sve nakupljene oblake i nakon juga vedri nebo i pročišćava zrak.

Ruža vjetrova

Naravno na cijelom Jadranskom području pa tako i na Pagu postoji ruža vjetrova koju najbolje prepoznaje lokalno stanovništvo. Od njih smo saznali smo da postoji nekoliko vrsta bura koje pušu različitih dijelova Velebita i različitom jačinom. Također, saznali smo da postoji suho i vlažno jugo.

Tu su još vjetrovi – tramontana, levanat, oštro, lebić, pulenat, maestral. Nerijetko se događa da tijekom dana puše kombinacija više vjetrova.

Ljeti je najpoznatiji i najpoželjniji vjetar maestral, lagani sjeverozapadni vjetar koji često puše za vrijeme ljetnih žega i daje posebnu ugodu klimi otoka Paga.